О _ Н А М А

Драги пријатељи,

Нишки креативни студио је регистрован у Агенцији за привредне регистре као удружење грађана чији су циљеви: анимирање деце и омладине, посебно оних ометених у развоју, из разних области културе и уметности, као и стална борба за јачање статуса и права уметника и културних радника.

Удружење је конституисано на оснивачкој скупштини 01.06.2013. године у просторијама удружења ликовних уметника „Плави круг“, Давидива 2, Ниш. Оснивачкој скупштини су присуствовали: Срђан Живковић – Сиђа, Славиша Љубомировић – Уча и Драган Маринковић – Драма.

Удружење је почело са активностима и пре него што је регистровано. Имали смо запажене наступе у: Нишу, Сврљигу, Врању, Прокупљу, Крушевцу, Београду… Са члановима НКС-а у програмима су учествовали и дечији песници из: Инђије (Дарко Главаш), Крушевца (Момир Мома Драгићевић и Небојша Лапчевић), Ниша (Русомир Арсић, Мирјана Балтезаревић, Миња Илијева, Биљана Станојевић, Славка Војиновић Масоничић и Виолета Јовић), као и нишко удружење песника „Глас корена“, плесна и певачка група „Штиклице“ из Прокупља, имитатор Радивоје Соколовић из Прокупља…

Поред наведеног смо били издавачи више књига, затим смо организовали или учествовали у организацији више ликовних колонија, књижевних вечери и других културних манифестација и сваке године крајем априла организујемо фестивал дечјег стваралаштва Табла Фест.

Нишки креативни студио је регистрован за привредну делатност 5814 – издавање часописа и периодичних издања.

У септембру  2013. смо, са групом учитеља, наставника, професора и дечијих песника, покренули часопис за дечије стваралаштво, мозгање и паметовање „Табла“ (штампано издање), који се разликовао од других часописа намењених деци по томе што деца, у овом случају, нису била само читаоци, већ и уредници часописа. Наиме, 80 посто „Табле“ су чинили њихови радови. Пошто смо непрофитно удружење грађана, ми „Таблу“ нисмо радили за плату, већ део прихода смо остављали школама, другим делом смо покривали трошкове припреме штампе, штампања и дистрибуције, а трећи део смо користили за покривање трошкова приликом реализације пројеката везаних за рад са децом.

Од 01. септембра 2014. године почела је са радом и  „Табла“ на интернету. То је први интернет часопис за подстицање дечијег стваралаштва у Србији и може се видети на следећим адресама:

  1. ћирилични домен: табла.срб
  2. латинични домен: tabla.org.rs

Интернет часопис за подстицање дечјег стваралаштва Табла се чита и ствара у Србији, Македонији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Словенији, Румунији, Швајцарској, Енглеској, Немачкој и Канади. Часопис је бесплатан и увек ће бити.

Од 01. септембра 2016. године смо почели са интернет издањем Магазина Табла. То је магазин за промоцију дечјег стваралаштва и потпуно је бесплатан. Оно по чему се ова два интернет издања разликују је то што у часопису (који је online издање) објављујемо све радове који нам стигну у редакцију, како оне најбоље, тако и оне лошије с циљем да подстакнемо ону децу којима „слабије иде“ да раде још више и боље, док у магазину (излази тромесечно) објављујемо само најбоље радове.

Надамо се да уживате уз „Таблу“.

Срдачно Ваши,

Нишки креативни студио